Skip to content

Zesjescultuur

november 13, 2011

Afgelopen zaterdag hadden we er weer eentje hoor: een zesje in plaats van een negentje. Waar heeft die gozer het over?! Ik hoor het je bijna denken… Overigens denk ik dat de meeste mensen die met (typografisch) beeld bezig zijn al lang weten wat ik bedoel. Het gaat om het enkele aanhalingsteken. Dat gedraagt zich steeds anders.

Met dezelfde toets kun je namelijk meerdere tekens tevoorschijn toveren: ‘, ’, ” en een accent aigu (bijvoorbeeld op de é). De truc is om op het juiste moment het goede leesteken te gebruiken omdat het vaak al door de computer beslist wordt. Vaak zijn er simpele hulpprogrammaatjes beschikbaar, zoals Illustrator’s Glyphs of Character Map van Windows. Zelfs WordPress heeft er eentje, want ik kreeg de negen als ‘los’ (ha, nu dus wel!) teken niet gevonden.

Wat stond er nu in BD van zaterdag 12 november 2011? In de kop stond letterlijk: Evy om 11.11 uur geboren op 11-11-‘11. Grappig genoeg zie je op steeds meer reclameborden hetzelfde gebeuren. En ik denk dat als je – net als met taal – het maar vaak genoeg toepast, het vanzelf een regel wordt. Wie valt het immers nog op dat ‘hun lopen over straat’ geen correct Nederlands is?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: