Skip to content

Kracht van het Beeld

oktober 24, 2011

‘Bij de krant’ is een hoofdredactionele rubriek over journalistieke ontwikkelingen op de pagina opinie van het Brabants Dagblad. Op zaterdag 22 oktober 2011 ging dat stukje over (de foto van) de dood van Kaddafi.

Schokkende foto

De dood van de Libische dictator Moammar Kaddafi bepaalt sinds donderdag het nieuws. De manier waarop hij aan zijn ein­de kwam, gevonden in een riool­buis en gedood door een kogel in zijn hoofd, al evenzeer.
Bij dat nieuws horen beelden, schokkende beelden. Op de bloe­derige foto die wij gisteren op de voorpagina zetten en ook op onze site plaatsten, kregen wij veel reac­ties. Veelal met dezelfde strek­king. ‘Waarom laten jullie dit zien’ en ‘jullie zijn sensatiezoe­kers’.
Een voorbeeld: ‘De vraag is of het sowieso nog iets toevoegt, buiten effectbejag. Schadelijk is het voor kinderen. Ook kinderen vinden de krant namelijk ‘s ochtends op de deurmat’.
En: ‘Wat denkt u te bereiken met het plaatsen van deze verschrikke­lijke foto?’ Of een van de reacties op onze website: ‘Door het direct plaatsen van de foto waarop de zwaar be­bloede Kaddafi te zien is, heeft u zich wederom verlaagd tot sensa­tiejournalistiek’.
Een antwoord kan zijn: Een krant wil (moet) de dingen la­ten zien die gebeuren en op onze redactie ken ik zeker geen sensa­tiezoekers.
Er is uiteraard meer. Wij hebben afspraken hoe we met schokken­de beelden omgaan. Een van die afspraken is dat we gruwelijke, bloederige foto’s van verminkin­gen niet laten zien. Je zou de foto van Kaddafi in die categorie kun­nen plaatsen. Bij een besluit tot plaatsen, komt meer kijken. Soms is ‘hard’ beeld nodig om de im­pact van een historisch voorval te illustreren. En ook daar is deze fo­to zeker in te rangschikken.
Donderdagmiddag is op de redac­tie uitgebreid gesproken over de vraag welke foto voor de voorpagi­na het best bij het grote nieuws van het vinden en doden van Kad­dafi zou passen. Al snel kwam, wat onze chef centrale tafel noem­de, de ‘iconische’ foto op tafel die wij ook inderdaad op onze voor­pagina hebben geplaatst. Iconisch omdat hij past in een rijtje grote gebeurtenissen. Zoals het oppak­ken van Saddam Hussein (‘We’ve got him!’) en de moord op Pim Fortuyn. Foto’s die terugkomen in jaaroverzichten, foto’s die prij­zen winnen.
Maar, de foto markeerde vooral ook het einde van een tijdperk.
Een voor de mensen in Libië, die ruim veertig jaar waren overgele­verd aan de grillen van een mee­dogenloze dictator, verschrikke­lijk tijdperk.
Waarmee voor ons de keuze van een nu al historische foto op onze voorpagina gerechtvaardigd is.

Ton Rooms – auteur van deze rubriek – is hoofdredacteur van het BD.

Nee, dan deze!

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. oktober 24, 2011 10:40 am

  Heey, heeft het Brada nu wel of niet de silhouet-illu gepakt? Niet denk ik, zo lees ik uit Ton Rooms’ reactie. Ik vind persoonlijk het laten zien van een bloederige foto helemaal niks zeggen over het eind van een tijdperk van een dictator en hoe misdadig hij was. Hoogstens hoe gruwelijk een verminkt lichaam eruit kan zien (ik werd er de dag ervoor al onpasselijk van). Daarnaast vind ik het veel meer klasse tonen om -tegen de heersende opinie- stijlvol en informerend te zijn zoals bij bovenstaande illustratie. Dat is ook de toegevoegde waarde van een krant ten overstaan van het 8 uur-journaal bijvoorbeeld.

  Groetjes Markymark

  • oktober 24, 2011 12:00 pm

   Tsja Mark, wat kan ik zeggen… Ik ben het uiteraard – wederom – roerend met je eens! Ik ben overigens wel van mening dat de foto (volledigheidshalve) getoond moet worden. Maar dan als bijfoto op een binnenpagina. Of zoals bijvoorbeeld de Pers het deed: een jubelende strijder met in zijn hand een afdruk van de gruwelijke foto. De impact is dan toch een stuk minder. Je gaat dan pas in tweede instantie kijken naar die foto. Bovendien zorgt de dame rechtsonder op die foto ook nog eens voor de hoognodige afleiding.

   Thx for replying (again 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: